2. 7. 2012

Třeboň / otevřená strategie města

Město Třeboň začíná pracovat s novou strategií svého rozvoje, kterou vypracoval atelier City Upgrade. Jedná se o naprosto ojedinělý a nový přístup k podobným dokumentům. Více zde.

Bude zajímavé srovnat tento koncept s novým strategickým plánem Českých Budějovic, který byl vysoutěžen na základě nejnižší ceny za 345,000 korun a zda se v něm objeví kapitola věnovaná architektuře. CBArchitektura se o to bude snažit a v tuto chvíli píšeme první bod (možná jediný).

Navrhujeme, aby veřejné stavby a veřejný prostor vytvářeli pouze kvalitní architekti.

Otevřená strategie města / princip

Ideou je zapojení odborníků a obyvatel města do přemýšlení a formování budoucnosti města. Jde o vytvoření společného názoru odborného i laického. Ten by měl být směřováním a inspirací pro politickou reprezentaci města. Strategie je dlouhodobý plán činností zaměřený na dosažení určitého cíle. Dnešní obvyklé rozvojové strategie obcí, měst a regionů jsou totiž problematické v dočasnosti jejich tištěné podoby. Čím více doby uplyne od jejich vytvoření, tím se stávají nepřesnějšími.

Otevřená strategie je tedy dokument, který není nikdy finálně ukončen, je k dispozici v digitální podobě a je přístupný na internetu. Tím, že je strategie on-line, kdokoliv a kdykoliv do ní může nahlížet, a také vkládat další myšlenky a informace, které mohou být zapracovány. Proto je stále aktuální a rozšiřující se. Díky tomu se její obsah časem nedevalvuje, ale naopak prohlubuje a stává se rozsáhlejším.

Otevřená strategie města / kapitola architektura 

Myslíme si, že je dnes mnoho promarněných šancí ve smyslu vytvářet novou kvalitní současnou architekturu ve městě jako architekturu na vysoké úrovni. Architekturu, která se může měřit se světem. Je to problémem, který se velmi ozřejmí, pokud jej porovnáme s historií a architekturou zde vzniklou především v renesančním období. Štěpánek Netolický byl velkým architektem a také stavitelem rybníků, podobně Jakub Krčín. Tito lidé byli zdatnými a kvalitními staviteli - architekty a proto je jejich dílo dodnes živé a pro lidi zajímavé. Je třeba si tedy uvědomit, že výběrem dobrých architektů se také město do budoucna stává zajímavějším. Dnešní historická architektura je jen tzv. zestárlou moderní současnou architekturou. A podle toho jak dřív byla dobrá, tak je dnes známá a navštěvovaná. Je to totiž tak, že ke zhodnocení architektury stejně jako jakéhokoliv jiného umění je třeba čas.

Navrhujeme tedy, aby se město při všech budoucích stavbách, ale i úpravách, zaměřilo pouze na kvalitní současnou architekturu. Ta by měla podle našeho názoru volně vycházet z historie a být tedy tzv. regionalistickou architekturou. Tento termín značí, že architekt navazuje na zakořeněnou hodnotu místa a lidí, původní logiku stavění a genia loci. Není to tedy architektura nabubřelá, která jakoby spadla z Marsu a na místo a prostředí nereagující. Neznamená to však v žádném případě ani tupé kopírování historie. Přesně naopak. Znamená to rozvíjení toho dobrého, co v historii a lidech bylo, ale zároveň se současnými možnostmi, technologiemi a přístupy. Tato kvalitní architektura by se stala dalším cílem turistů.

Je však ale jisté, že například Beseda, bytovky u Aurory, hotel Romantik - kopretina, zadní areál Bertiných lázní, Praktická škola a z dřívější doby například bývalá Komerční banka a Domov seniorů jsou objekty, které jsou přesně na druhé straně spektra a do budoucna jsou ostudou dnešní doby a současné generace. Tento výběr je samozřejmě jen tím nejnižším, co bylo vytvořeno v tomto krásném historickém městě (tedy krásném moderním městě minulosti). Ve městě však bylo mnoho dalších příležitostí, které se proměnily v průměr doby. A to je také problém. Město Třeboň musí vzhledem ke své historii požadovat nadprůměr. Vrchol.

Například město Litomyšl je známé mimo Bedřicha Smetany také tím, že se jedná o město, ve kterém staví současní kvalitní architekti. Město se takto také prezentuje. Je centrem současné kvalitní architektury v ČR. To je obrovská devíza do budoucnosti. 

Proto navrhujeme, aby budoucí stavby vytvářeli pouze kvalitní architekti. Myslíme si, že by město nemělo dovolit, aby budovy města stavěli stavební inženýři. Podstata práce stavebních inženýrů je v navrhování a výpočtu stavebních konstrukcí, podle předchozího návrhu architekta. Tito lidé mnohdy dokonce nemají ani cit pro barvu. To však v žádném případě neznamená, že někteří architekti ho mají. Proto je nutné, aby se vždy jednalo o kvalitní architekty.

Podle našeho názoru v žádném případě nemůže pokračovat stav, že ve městě staví stále stejní stavební inženýři. To se zdá být velmi podezřelým a může to ukazovat na podivnou provázanost. Tedy pravděpodobně toho, čeho jsme dnes bohužel svědky v celé naší republice. Tento text by byl irelevantní, pokud by tito lidé odváděli alespoň kvalitní práci. Bohužel tím kdo trpí je podstata města. Dnešní architektura těchto inženýrů je totiž architekturou vycházejících z estetiky hypermárketů. Alespoň tak se v těchto stavbách cítíme.

Proto pevně věříme, že v budoucnu vyjde slunce a město se bude prezentovat také svojí kvalitní současnou architekturou ...

Text / Otevřená strategie města města Třeboň / City Upgrade

2 komentáře:

  1. Několik politiků i čtenářů blogu se nás ptalo, jakým způsobem bychom tedy k architektuře přistupovali a zda bychom nemohli poradit. Tak tady je naprosto jednoduchá rada, nic víc není potřeba. Týká se to územního i strategického plánu, staveb za milardy nebo pár tisíc, veřejného prostoru, ulic a silnic i lavičky v parku ... zapomeňte na výběrové řízení o cenu projektu jako hlavní kritérium. MV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jednoduchý problém (nestavíme kvalitní architekturu) totiž funguje jednoduché řešení (najít si kvalitní architekty). Mirek

      Vymazat